Wilt u een woning kopen, huren of renoveren maar wilt u begeleid worden in uw huisvesting keuze? Heeft u al een project maar bent u beperkt in uw middelen? Er is veel hulp in Vlaanderen om u te ondersteunen bij dit proces. Mijntoeslagen vertelt u alles wat u moet weten over verschillende subsidies, leningen en premies.
Mijn verbouwpremie
Heeft u uw droomhuis gevonden of staat u voor een renovatieproject, maar ontbreekt het u aan de benodigde financiële middelen? Gelukkig zijn er in België subsidies beschikbaar om u te ondersteunen bij uw huisvesting.
De Mijn VerbouwPremie consolideert de vroegere renovatie- en energiepremies van Fluvius. Deze premie is beschikbaar voor diverse verbouwingswerken, waaronder:
- Dak (isolatie en renovatie)
- Buitenmuur (isolatie en renovatie)
- Vloer (isolatie en renovatie)
- Ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk)
- Binnenrenovatie (binnenmuur, plafond en trap)
- Elektriciteit en sanitair
- Hernieuwbare energieproductie (zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler)
Hoe vraag je de premie aan?
Sinds 1 oktober 2022 is het mogelijk om de Mijn VerbouwPremie online aan te vragen via het digitale loket. Deze aanvraag kan ingediend worden tot uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur. Bij de aanvraag dien je verschillende documenten te verstrekken, waaronder de (eind)facturen en het attest van de aannemer. Een vakman kan je voorzien van alle benodigde documenten en indien gewenst assisteren bij het aanvragen van de Mijn VerbouwPremie. Ontvang vrijblijvend offertes van erkende aannemers via de offertepagina.
Lijfrente in Vlaanderen verwijst naar een financieel product waarbij een individu periodieke betalingen ontvangt van een verzekeringsmaatschappij of een andere financiële instelling in ruil voor een eenmalige premie of regelmatige premiebetalingen gedurende een bepaalde periode.
Premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelendienen
Mensen uit Vlaanderen die besluiten te investeren in het verwijderen van asbest in combinatie met het installeren van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw, komen in aanmerking voor een premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen van netbeheerder Fluvius. Om in aanmerking te komen voor de premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelendienen de volgende voorwaarden vervuld te zijn:
- Het asbestdak dient gesaneerd te worden, en er moeten nieuwe zonnepanelen geplaatst worden.De nieuwe zonnepanelen kunnen geïnstalleerd worden op het gesaneerde dak zelf of op het dak van een ander gebouw op hetzelfde perceel.
- Er moet een ondertekende offerte zijn voor de asbestverwijdering en -afvoer, en een (voorschot)factuur van minstens 10 % dient betaald te zijn vanaf 1 januari 2022.
- De installatie van de zonnepanelen moet uiterlijk op 30 september 2027 plaatsvinden, en deze dient tijdig aangemeld te worden bij Fluvius tussen 1 januari 2022 en 30 september 2027. De aanmelding kan echter pas gebeuren ten vroegste op de datum van de eerste factuur voor de asbestverwijdering.
Wat is mijn VerbouwBegeleiding?
- Info, advies en begeleiding op maat gecentraliseerd in één punt bij de Energiehuizen. “35% van onze woningen heeft vandaag een E of F-label.
- Om de renovatiegraad op te krikken, gaan we mensen helpen en begeleiden.
- Met de Mijn VerbouwBegeleiding gaan we naar mensen thuis en begeleiden we hen tijdens hun renovatietraject.
Wat is de collectieve renovatiebegeleidingspremie?
- Zo’n project wordt geleid door een projectbegeleider of BENOvatiecoach, die een groot deel van uw taken zal overnemen.
- De projectbegeleider zorgt ervoor dat de energierenovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper worden uitgevoerd.
- In ruil krijgt de projectbegeleider een vergoeding.
- Als deelnemer krijgt u geen extra premie, maar u hebt wel recht op de premies die onderdeel zijn van Mijn Verbouwpremie.
- De BENOvatiecoach helpt u bij het aanvragen van deze premies.
Wat is een EPC-labelpremie?
Als u de woning of wooneenheid binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kunt u via de netbeheerder Fluvius een EPC-labelpremie aanvragen. Enkel een EPC (voor) opgemaakt vanaf 2019 komt in aanmerking.
Wat is het capaciteitstarief?
Het capaciteitstarief is geen bijkomende tarief, maar een nieuwe berekening die vanaf 1 januari 2023 wordt toegepast voor de berekening van een deel van de nettarieven. Dat zijn de kosten die je betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. De berekening van het capaciteitstarief verschilt indien je over een analoge of digitale meter beschikt. Het capaciteitstarief geldt voor elektriciteit, niet voor aardgas.
Wat is de Vlaamse huursubsidie?
Als je een bescheiden inkomen hebt en je verhuist naar een nieuwe huurwoning, dan kan je misschien een tegemoetkoming in de huurprijs krijgen van de Vlaamse overheid. Dit wordt de Vlaamse huursubsidie genoemd.
Wat is het vroegere sociaal telecomtarief?
Het vroegere sociaal telecomtarief werd in Vlaanderen aangeboden door deze operatoren: Base, Mobile Vikings, Orange, Proximus, Scarlet, Telenet. Je moest ook behoren tot één van onderstaande doelgroepen:
- 65+ met bepaalde inkomensvoorwaarden
- een handicap hebben van minstens 66%
- u ontvangt een leefloon
- slechthorend
- een laryngectomie ondergaan
- militaire oorlogsblinde
Wat is een sociale woning?
Een woonmaatschappij verhuurt sociale en betaalbare woningen in Vlaanderen. Ze verhuurt studio’s, woningen en appartementen aan personen met een klein inkomen.