Werkgelegenheid: extra opleidingen en premies voor werknemers

22 Januari 2025 door Willemijn - 6 minuten leestijd
Wilt u besparen op uw rekeningen?
Neem contact op met een gratis adviseur om uw rekeningen van energie/internet/verzekeringen te verlagen
+32 808 29 75
Openingsuren: 9-18u (ma-vrij). Dienst aangeboden door Selectra

werkgelenheid
De arbeidsmarkt in Vlaanderen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een dynamisch en veerkrachtig systeem, gedreven door innovatie, internationalisering en een ondernemingsgezinde geest. Mijntoeslagen vertelt u meer over de werkgelegenheid in Vlaanderen en op welke premies u recht heeft als werknemer.

Opleidingscheques

Wilt u een opleiding volgen om uw positie op de arbeidsmarkt te versterken? Misschien heeft u recht op een opleidingscheque waarmee u een deel van die opleiding kunt betalen. Opleidingscheques kunnen gebruikt worden om de directe opleidingskosten van een opleiding te betalen. De opleidingsverstrekker factureert daarvoor bijvoorbeeld het inschrijvingsgeld, het cursusmateriaal en boeken die bij de opleidingsverstrekker zelf aangekocht kunnen worden of kosten om deel te nemen aan examens of testen. De arbeidsmarkt in Vlaanderen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een dynamisch en veerkrachtig systeem, gedreven door innovatie, internationalisering en een ondernemingsgezinde geest.

Belangrijk
U kunt opleidingscheques alleen gebruiken voor het betalen van een opleiding die geregistreerd is in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives of een loopbaangerichte opleiding

Loopbaanbegeleiding

Als u meer voldoening in uw werk zoekt en u toe bent aan een carrièrestap, kunt u overwegen loopbaanbegeleiding te volgen. De loopbaanbegeleiding houdt in dat u ondersteund wordt bij het nemen van loopbaanbeslissingen. U ontdekt welke competenties nodig zijn om uw loopbaan zelf actief te sturen en u leert hoe u ze kunt versterken of ontwikkelen. Via loopbaancheques betaalt u zelf maar een klein deel van uw loopbaanbegeleiding, op voorwaarde dat u begeleiding wordt bij een erkend centrum. De rest betaalt de overheid.

Het Vlaamse opleidingsverlofwerkgelegenheid

In Vlaanderen hebben werknemers recht op het Vlaams opleidingsverlof. Dit is een regeling die werknemers toelaat om met behoud van hun loon opleidingen te volgen. Het educatief verlof is bedoeld om werknemers in staat te stellen opleidingen of cursussen te volgen die gericht zijn op een persoonlijke ontwikkeling of loopbaanverbetering. Deze opleidingen kunnen zowel beroepsgericht als algemeen vormend zijn.

Springplank naar zelfstandige

Ontvangt u een werkloosheid- of inschakelingsuitkering en wilt u een eigen zaak oprichten? Met de maatregel “Springplank naar zelfstandige” kunt u twaalf maanden lang als zelfstandige in een bijberoep werken zonder dat u uw uitkering verliest. Met de maatregel wil de overheid ondernemers in spe stimuleren om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.

Aarzel niet om onze gratis simulatie te doen om erachter te komen voor welke steun u in aanmerking komt.
simuleer gratis mijn hulpmiddelen

De Vlaamse transitiepremie

De Vlaamse transitiepremie heeft als doel zelfstandigen te ondersteunen bij hun transitie naar het statuut van ondernemer in Vlaanderen. Het is een ondersteunende premie voor werkzoekenden die een eigen zaak opstarten. De Vlaamse overheid wil hen stimuleren om zelfstandige in hoofdberoep te worden. Met de transitiepremie krijgen zij gedurende twee jaar een extra steuntje in de rug.

Hulpmiddelen voor werknemerswerkgelegenheid

Het vakantiegeld

In Vlaanderen hebben werknemers recht op vakantiegeld als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. Dit geld is bedoeld om werknemers te helpen hun financiële verplichtingen tijdens hun jaarlijkse vakantieperiode te voldoen. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het correct berekenen en betalen van het vakantiegeld aan hun werknemers.

De eindejaarspremie

De eindejaarspremie is een financiële extra beloning die sommige werknemers in vlaanderen, aan het einde van het jaar ontvangen. Deze premie is een aanvullende vergoeding bovenop het reguliere loon en wordt vaak uitbetaald in de maand december. De specifieke regels en voorwaarden voor de eindejaarspremie kunnen variëren afhankelijk van de sector en het individuele arbeidscontract.

Sociaal verlof

Sociaal verlof is een vorm van verlof die werknemers de mogelijkheid biedt om afwezig te zijn van het werk om belangrijke sociale of familiale verplichtingen na te komen. Het is bedoeld om werknemers de nodige flexibiliteit te geven bij het omgaan met diverse levensgebeurtenissen, zoals huwelijken, overlijdens, bevallingen, en andere familiale situaties.

Wettelijke vakantiedagen

Over het algemeen hebben voltijdse werknemers in België recht op wettelijke vakantiedagen, wat neerkomt op 20 of 24 dagen vakantie. Er bestaan nog steeds verschillen in de vakantieregeling tussen arbeiders en bedienden. Speciale regelingen zijn van toepassing op pas afgestudeerden en 50-plussers die na een periode van inactiviteit weer aan het werk gaan.

Ecocheque

De ecocheque is een cheque die bedoeld is voor het kopen van milieuvriendelijke producten en diensten. Deze cheques worden niet door de overheid, maar door privébedrijven uitgegeven. Momenteel zijn er vier bedrijven die deze cheques uitgeven: Edenred, Monizze, Sodexo en G.O.T. CONNECTION. Werkgevers die ecocheques aan hun werknemers willen geven, moeten deze bestellen bij een van deze bedrijven.

Wat is een knelpuntberoep?

Een “knelpuntberoep” is een beroep dat vermeld is op de lijst die door de bevoegde gewestelijke dienst werd opgesteld. De bevoegde gewestelijke dienst is de dienst bevoegd voor de plaats waar zich de exploitatiezetel van de werkgever of de gebruikelijke plaats van
tewerkstelling bevindt. In geval van twijfel zal de RVA aan de bevoegde gewestelijke dienst vragen of het een knelpuntberoep betreft.

Wat is educatief verlof?

Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, met behoud van hun loon. Hiervoor krijgen ze Vlaams opleidingsverlof in Vlaanderen. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn over de werkplanning.

Wat is RIZIV?

Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) heeft de volgende taken:

  • beheer van de verzekering voor geneeskundige verzorging
  • controle op zorgverleners (geneesheren, tandartsen, paramedici – bijvoorbeeld kinesisten, logopedisten,… )
  • inschrijving van deze beroepsgroepen als zorgverstrekker om tussenkomst van het ziekenfonds mogelijk te maken
  • controle op de naleving van de wetgeving door de ziekenfondsen.

Vragen over tegemoetkomingen in medische kosten en ziekte-uitkeringen en invaliditeitsuitkeringen moet u in eerste instantie stellen aan de mutualiteit (het ziekenfonds) waarvan je lid bent.

Wat is vakantiegeld?

Er bestaan twee soorten vakantiegeld:

  • Enerzijds is er het enkel vakantiegeld: je loon wordt doorbetaald tijdens vakantiedagen.
  • Anderzijds bestaat er ook een toeslag om vakantie-uitgaven te dekken: dit is het dubbel vakantiegeld.

Alleen bedienden en ambtenaren genieten van de doorbetaling van hun loon tijdens vakantiedagen. Zij ontvangen hun geld via hun werkgever.

Wat is artikel 60?

Een persoon die een uitkering van het OCMW ontvangt (maatschappelijke integratie of maatschappelijke financiële steun), kan via artikel 60 tewerkgesteld worden:

  • Je krijgt zo de mogelijkheid om werkervaring op te doen.
  • Je bij te scholen en arbeidsattitudes te oefenen.
  • Je meer kansen krijgt naar een duurzame tewerkstelling.

Eindejaarspremie: berekening en bedragen

Op het einde van het jaar krijgen de meeste werknemers een extra loon, ook wel dertiende maand genoemd. Wat is een eindejaarspremie? Hoe wordt die berekend? Wanneer wordt die premie uitbetaald? Wie heeft recht op de die premie? Mijntoeslagen informeert je.

Willemijn heeft een masterdiploma in Business Administration en schrijft al meer dan een jaar over hulpverlening en administratie in Vlaanderen. Voel je vrij om contact met haar op te nemen in het commentaargedeelte als je vragen hebt.

Ons algoritme berekent voor welke steun u in aanmerking komt

Simuleer gratis mijn hulpmiddelen